Szívtől szívig: horgolt polipocskák a koraszülött gyermekeknek

Ki tudja, miért szorongatják a koraszülött csecsemők az inkubátorban azt a tiszta pamutból készült, színes, vidám polipocskát, amelyet idegen asszonyok keze horgolt a számukra? Talán jól esik a kis kezeknek markolászni azt a puha, finom dolgot, ott, abban a rideg inkubátorban. Vagy talán érzik azt a szeretet, gondoskodást, amit ezek a nők belehorgolnak a fonalakba?

Egészen elképesztő, de úgy tűnik, hogy azok a koraszülött babák, akik kis horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik. A polip karjai valószínűleg a köldökzsinórra emlékezteti őket, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük. Ezt a felfedezést hozta nyilvánosságra Angliában a Poole Hospital.
IMG_8884jpg
Szlovákiában már régóta zajlik a „Chobotníčky pre srdiečkové detičky“ nevezetű projekt, amelyet talán így lehetne legtalálóbban lefordítani: „Kicsi polipocskákat a kicsi szíveknek”. Ennek keretében a horgolni tudó asszonyok már számtalan ilyen kis játékot készítettek. És a kisbabák nagyon szeretik! Ölelik ezt a kis tárgyat, haza viszik magukkal, ezzel alszanak el a későbbiekben.
D6A23A43-585B-4836-84D8-A725BAFB9415_1_201_ajpeg
Janits Erzsébetettel beszélgettünk, a Veselé chobotničky o.z. - Vidám polipocskák polgári társulás társalapítójával.  Sikeres üzletasszony, végzettségét tekintve szociológus, aki elsősorban pénzügyi és szociális területen szeretne változásokat elérni. Civilként pedig háromgyermekes családanya, aki évek óta számos, jótékonysági projektet támogat.