Chobotnice - upokojenie a pocit bezpečia pre bábätká

Háčkované chobotnice

Prečo sú háčkované chobotnice užitočné pre predčasne narodené bábätká?

  • Pripomínajú pupočnú šnúru: Mäkké chápadlá chobotnice napodobňujú pocit pupočnej šnúry, ktorú bábätká poznajú z maternice. To im prináša pocit bezpečia a upokojuje ich.
  • Znižujú stres: Štúdie preukázali, že chobotnice dokážu u predčasne narodených bábätiek znížiť stres a úzkosť. Pomáhajú im tak stabilizovať srdcovú frekvenciu a dýchanie.
  • Predchádzajú vyťahovaniu trubiek a katétrov: Bábätká s hadičkami a katétrami sa často cítia frustrované a snažia sa ich vytiahnuť. Chobotnica im dáva niečo, čoho sa môžu držať a s čím sa môžu hrať, čím sa znižuje riziko vytiahnutia hadičiek.

A čo bábätká narodené v termíne?
Aj keď sú chobotnice obzvlášť užitočné pre predčasne narodené bábätká, môžu priniesť benefity aj bábätkám ktoré sa narodili v termíne:
  • Poskytujú pocit bezpečia a pohodlia: Mäkké chápadlá chobotnice dokážu upokojiť bábätko a pomôcť mu zaspať.
  • Podporujú hmatový rozvoj: Bábätká sa radi dotýkajú rôznych textúr a materiálov. Chobotnica im ponúka stimuláciu pre hmatový rozvoj.
  • Zábava a hra: Chobotnica môže slúžiť aj ako hračka pre bábätko. Bábätká sa s ňou radi hrajú a skúmajú jej chápadlá.
IMG_4251JPG

Háčkované chobotnice sú jednoduchý a lacný spôsob, ako môžete bábätkám priniesť pocit bezpečia, pohodlia a podporiť ich zdravý vývoj.
  • Umiestnite chobotnicu do postieľky alebo kočíka bábätka.
  • Dbajte na to, aby chobotnica bola čistá.

Ako používať háčkované chobotnice pre bábätká:
  • Predtým, ako dáte chobotnicu bábätku, dajte ju na chvíľu na hrudník matky. Tak sa chobotnica naplní vôňou matky a bábätko bude mať pocit, že je s ňou.
  • Umiestnite chobotnicu do inkubátora alebo postieľky bábätka.
  • Uistite sa, že chobotnica je čistá a vyrobená z mäkkého materiálu.
  • Dajte bábätku možnosť chobotnicu držať a hrať sa s ňou.

Prajeme vám veľa krásnych chvíľ s vašimi detičkami a chobotničkou.

IMG_4998JPG

Prieskumy a štúdie týkajúce sa účinnosti háčkovaných chobotničiek:

Háčkované chobotničky, ktoré sú používané v inkubátoroch pre predčasne narodené deti, sú súčasťou iniciatívy, ktorá vznikla v Dánsku a neskôr sa rozšírila do viacerých krajín sveta. Tieto mäkké hračky sú určené na to, aby poskytovali predčasne narodeným deťom v inkubátoroch pocit bezpečia a komfortu. Predpokladá sa, že dotyk a chytanie chápadiel chobotničiek napodobňuje pocit pupočnej šnúry v maternici, čo môže mať upokojujúci účinok na deti a môže znížiť ich úzkosť a stres.

Prieskumy a štúdie týkajúce sa účinnosti háčkovaných chobotničiek boli vykonávané v rôznych krajinách, pričom významné výsledky boli zaznamenané napríklad v Dánsku a v niektorých nemocniciach vo Veľkej Británii. Tieto prieskumy sledovali reakcie predčasne narodených detí na prítomnosť chobotničiek a zisťovali ich vplyv na zlepšenie vitálnych funkcií, ako je dýchanie, srdcový rytmus a hladiny kyslíka v krvi.

Iniciatívy tohto druhu často zahŕňajú aj zber údajov od zdravotníckeho personálu, ktorí sledujú správanie detí a ich reakcie na chobotničky, čo pomáha potvrdiť alebo vyvrátiť pozitívny účinok týchto hračiek na novorodencov.

Vo výsledkoch prieskumov bolo často uvádzané, že predčasne narodené deti sa pri háčkovaných chobotničkách cítia lepšie, čo prispieva k ich rýchlejšej stabilizácii a možnej skorej rehabilitácii. Tento pozitívny efekt môže mať vplyv na skrátenie doby pobytu dieťaťa v nemocnici.