A komáromi kórház újszülött-osztályán horgolt polipokat és halacskákat kaptak a babák

komaromonline.sk

"Néha egy apró gesztus is sokat jelenthet, nagy segítség lehet a másik számára, mint azok a horgolt polipok és szeretettel varrt halacskák, amik gyermeknap alkalmából a komáromi kórház újszülöttjeinek kiságyába kerültek.

A világ számos országában elterjedt polipok története 2013-ban, Dániában kezdődött, ahol először kezdték el a koraszülött osztályokon alkalmazni. A színes nyolckarú játékok pozitív hatása a kora- és újszülöttekre hamar bizonyíthatóvá vált.

Kézi készítésű, szokatlan kis játékokat 100%-os pamut alapanyagból, antiallergén töltőanyaggal készítik a Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezet-Klub ügyeskezű tagjai, amik a Vidám polipok nonprofit szervezet elkötelezett tagjainak köszönhetően jutottak el az ország számos egészségügyi intézményébe, így Komáromba is. Idén valamivel több mint 800 színes kis állatfigura találta meg az újszülött osztályokon jövőbeli kis társát.

„Számunkra prioritás, hogy a koraszülöttek és az egészségi problémákkal küszködő csöppségek keze ügyében ott lehessenek ezek a kis polipok, mert a babák méhen belüli korban rendelkeznek egy fogóreflexszel, aminek köszönhetően megtudnak kapaszkodni a köldökzsinórba. Születés után ez a fogóreflex nem tűnik el, így, ha belekapaszkodnak a horgolt polipokba, ugyanolyan biztonságban érzik magukat, mint az anyaméhben. Ennek köszönhetően egyenletesebben ver a szívük, könnyebben lélegeznek, és a vérükben is emelkedik az oxigénszint.” – nyilatkozta a civil szervezet elnöke, PhDr. Erzsébet Janits."